Zinātnieku naktī maģija savijas un zinātnes eksperimentiem

27. septembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) sadarbībā ar Jelgavas izglītības iestādēm organizēja pasākumu “Zinātnieku nakts 2024”, aicinot pirmsskolas un sākumskolas skolēnus ar vecākiem iepazīt tēmu “Burvestība vai zinātne?”.

Zinātnieku nakti ievadīja lekcija “Kā jaunradi mācīt bērniem?”, kurā dr. inž. Vilnis Kazāks dalījās pieredzē par to, kā atklāt, atraisīt un pilnveidot bērnos vēlmi radīt, uzdrīkstoties īstenot radošas idejas.

Visa vakara garumā klātesošie varēja iesaistīties dažādos maģiskos eksperimentos, darbnīcās un aktivitātēs, atklājot burvju pasaules un zinātnes ciešo mijiedarbību. Zinātne spēj izskaidrot burvestības, tādējādi arī zinātne patiesībā ir maģiska, ko pasākumā varēs piedzīvot ikviens apmeklētājs.

Īpašais pasākuma viesis bija burvju mākslinieks Dante Pecolli – iluzionists divos cēlienos rādīja burvju triku priekšnesumus, interaktīvā veidā iesaistot publiku un atklājot zinātnes likumu darbību maģijas procesā.

Zinātnieku nakts gaitā bērni varēja piedalīties dažādās zinātnes darbnīcās – Jelgavas Pārlielupes pamatskola aicināja izzināt burbuļu zinātni, izveidojot unikālu putu zīmējumu; Jelgavas Amatu vidusskolas stendā bija iespēja izveidot burvju mikstūru, pagatavojot dzērienu no trīs dažāda blīvuma un krāsu šķidrumiem; Spīdolas ģimnāzijas pārstāvji mudināja eksperimentēt ar krāsu maģiju; Jelgavas 4. sākumskolas darbnīcā varēja izgatavot kustīgas rotaļlietas; jaunrades nama “Junda” darbnīcās bija iespēja izveidot līdzsvara balansieri un darboties ar LEGO eksperimentiem; Jelgavas 5. vidusskola piedāvāja aplūkot un izmēģināt koka datorspēļu simulatorus, dronu programmēšanas iespējas, 3 D skulptūras, 3 D koku, dažādas rotaļlietas, e-melno kasti, viedo māju un bumbiņas piedzīvojumus; Jelgavas pamatskola “Valdeka” – attīstības centrs vadīja darbnīcu “Maģiskie zīmējumi”, bet Jelgavas 4. vidusskola – “Zinātnes brīnumi: Eksperimentē kopā ar mums!”.

Līdztekus ZRKAC aicināja bērnus piedalīties izlaušanās spēlē, veicot piecus uzdevumus, lai izkļūtu no labirinta. Fizikas procesu un maģijas mijiedarbību apmeklētāji varēs iepazīt darbnīcā “Magnētu maģija” un “Miniphanomenta” eksperimentu stacijās. Tāpat bērniem bija iespēja ielūkoties burvestību mājiņās, piedalīties balonu locīšanas un zinātnieku vai burvju mākslinieku medaļu veidošanas darbnīcās.

Zinātnieku nakts laikā ikviens apmeklētājs bija aicināts iejusties burvestību pasaulē, vienlaikus atklājot aizraujošas zinātniskas detaļas, kas slēpjas maģijas aizkulisēs. 

 

Galerija

Zinātnieku nakts 2024
Atgriezties