Norisinājies seminārs par aktualitātēm sociālās uzņēmējdarbības jomā

Lai informētu Jelgavas iedzīvotājus par jaunākajām iespējām sociālās uzņēmējdarbības jomā un palīdzētu pretendentiem sagatavoties pašvaldības izsludinātajam ideju konkursam “Impulss”, 11. oktobrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika seminārs “Impulss sociālajai uzņēmējdarbībai”.

Semināru atklāja Latvijas sociālās uzņēmējdarbības asociācijas (LSUA) direktore Regita Zeiļa, daloties informācijā par šīs organizācijas darbības mērķi, citām organizācijām, kurās sociālās uzņēmējdarbības pārstāvjiem iespējams vērsties pēc palīdzības, kā arī atklājot, kādi ir nozīmīgākie sociālie mērķi un kritēriji, kas jāievēro, lai kļūtu par šīs nozares uzņēmēju.

Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par finansējuma iegūšanas iespējām, tostarp aktualizējot ALTUM sociālās uzņēmējdarbības grantu programmu, Pierīgas pašvaldību un SEB bankas sociālās uzņēmējdarbības grantu “AUGŠUP”, “Lat-Lit” pārrobežu programmā ietvertās prioritātes, kā arī Labklājības ministrijas biznesa ideju konkursu. Tāpat klātesošie tika aicināti iesaistīties Sociālās uzņēmējdarbības nedēļā no 14. līdz 18. oktobrim un piedalīties piču konkursa “Tam labam būs augt” fināla pasākumā 17. oktobrī.

Turpinājumā Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne uzsvēra sociālās uzņēmējdarbības formas līdzsvara nozīmi: “Līdztekus sociālajai ietekmei būtiska ir arī biznesa ideja.” Respektīvi, sociālās problēmas atrisināšana vai labuma radīšana plašākai sabiedrībai ir iespējama, ja sociālās uzņēmējdarbības pamatā ir ilgtspējīgs biznesa modelis.

R. Vectirāne akcentēja trīs sociālos uzņēmumus, kas veiksmīgā sinerģijā darbojas Jelgavas pašvaldībā – amatnieku darbnīca un tautastērpu darinātava SIA “Austras raksti”; SIA “Barboleta”, kas veido līdzsvara platformas valodas attīstībai, dažādu mācību priekšmetu apguvei, lasītprasmes un komunikācijas veicināšanai, atmiņas un koncentrēšanās spēju uzlabošanai; “BJMK Rokskola”, kas piedāvā iespēju iegūt alternatīvu mūzikas izglītību atbalstošā vidē.

ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone iepazīstināja klātesošos ar prasībām, kas noteiktas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības sociālās uzņēmējdarbības ideju konkursa “Impulss” nolikumā, pievēršot uzmanību tā norisei, mērķim, uzdevumiem, pieteikšanās kārtībai un kritērijiem.

Tāpat bija iespēja noskaidrot, ko apzīmē jēdziens “sociālā ietekme” – kādus virzienus izvēloties un veicot tajos pārmaiņas, uzņēmums sevi var pozicionēt kā sociālās nozares pārstāvi. Tā ir sociālo, veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, vides aizsardzība un saglabāšana, atbalsts zinātnei, kultūras daudzveidības nodrošināšana, dzīvnieku aizsardzība, iekļaujošas pilsoniskas sabiedrības veidošana un izglītības veicināšana.

Savukārt mērķa grupas, kuru labā var strādāt sociālais uzņēmējs, ir – personas ar invaliditāti; personas, kuru dzīvesvieta deklarēta nakts patversmē; ieslodzītie vai personas, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietas; personas, kurām Latvijas Republikā ir piešķirts bēgļa, alternatīvais vai bezvalstnieka statuss; etniskā minoritāte romi; cilvēku tirdzniecības upuri, personas ar garīga rakstura traucējumiem; personas, kurām noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam; personas ar alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu, azartspēļu, datorspēļu atkarības problēmām; bezdarbnieki, kuriem ir apgādājamie un kas vecāki par 54 gadiem, ilgstošie bezdarbnieki.

Pasākumu turpināja iepriekšējā gada konkursa “Impulss” laureāte un SIA “Atbalsta un attīstības centrs KOPĀ” valdes locekle Ilze Saulāja, daloties pieredzes stāstā par dalību šajā konkursā. Viņa sadarbībā ar lietišķās uzvedības analīzes (ABA) speciālisti un kolēģi Sandru Olavu Jelgavā radījušas vietu, kur mājīgā gaisotnē personām ar autiskā spektra traucējumiem iespējams apgūt dažādas dzīves iemaņas, prasmes un jēgpilni pavadīt laiku.

2023. gadā šis uzņēmums ierindojās 1. vietā, pārstāvot ideju, kas sniegtu atbalstu gan bērniem un pusaudžiem ar autiskā spektra traucējumiem, gan arī viņu vecākiem. Par iegūto balvu 1000 eiro apmērā attīstības centrā ir iekārtots sensorais stūrītis, kurā var baudīt tumsas un gaismas mijiedarbību, lūkoties kosmosā vai zvaigznēs, izmēģināt dažādus taktilus elementus, izbaudīt rotaļu delfīna nomierinošās skaņas, kā arī rūpēties par īstu lielizmēra gliemezi, kuram ierīkota sava māja.

Ilze Saulāja atbildēja uz dažādiem klātesošo jautājumiem, vienlaikus mudinot ikvienu, kam ir radusies kāda sociālās uzņēmējdarbības ideja, iesaistīties konkursā “Impulss”, jo tas ir iegūtās pieredzes, zināšanu un iespēju vērts.

Pasākuma noslēgumā Zemgales Plānošanas reģiona biznesa atbalsta speciāliste Sandra Grigorjeva stāstīja par nozares ekosistēmas uzlabošanu Zemgalē un Ziemeļlietuvā projekta “RE:Impact” ietvaros. Klātesošie tika iepazīstināti ar projekta mērķi un plānotajiem pasākumiem, vienlaikus sniedzot ieskatu nesen veiktajā pētījumā par sociālo inovatoru darbību Zemgales reģionā un Ziemeļlietuvā.

Jāatgādina, ka ar mērķi motivēt uzņēmējus pievērsties sabiedrībai nozīmīgu sociālo problēmu risināšanai un rosināt uzsākt sociālo uzņēmējdarbību pilsētā Jelgavas pašvaldība jau otro gadu rīko sociālās uzņēmējdarbības ideju konkursu “Impulss”, kam pieteikumus var iesniegt līdz 25. oktobrim. Plašāka informācija par ideju konkursu pieejama ŠEIT.

 

 

 

Galerija

Impulss sociālajai uzņēmējdarbībai
Atgriezties